Hagyomány

KINYÍLT A KÉK VIRÁG // ODA A NYÁR!

Anyukám minden évben ezzel a felkiáltással konstatálta, ha meglátta a mezei katángot kinyílva az utak mentén. Sokáig nem is értettem, miért mondja ezt, hiszen csak most ért véget az iskola, még előttünk a nyár…

Ez a kedves útszéli növény minden évben júniusban, a nyári napforduló után kezdi hozni kékes-lilás kedves virágait, mely virágzás egészen novemberig tart.

A virágzása kezdete nagyjából a nyári napforduló utáni időszakra esik, és ugyan még tart a nyár jó két hónapig, de a kék virág jól jelzi: innentől már rövidebb úton jár a nap, még csak másodpercekkel, de hosszabbodnak az éjszakák, rövidülnek a nappalok…

Tudtátok egyébként, hogy a mezei katáng nem más, mint a vad cikória, belőle nemesítették a cikóriát.

Évszázadokig fontos tápláléknak számított, zöldségként fogyasztották, és évezredek óta használják gyógyításra is: emésztési problémákra, epebajra, májerősítőként, és ismert volt bőrbetegségek, aranyér gyógyítására is.

Mai ismereteink szerint – a fentieken túl – hatásos vércukorszint csökkentő, és a fogyasztóteák egyik alapnövénye, ugyanis nem engedi a bevitt étel tápanyagainak teljes felszívódását.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük