Díszkert,  Zöldségeskert

Kerti kalendárium a kerti teendőkhöz

Ahogy az év eleji bejegyzésemben ígértem, elkészítettem egy egész éves kerti kalendáriumot a kerti teendőkhöz mind a díszkerti, mind a konyhakerti teendőket illetően. A táblázat az elmúlt két év általam vezetett kerti naplója alapján készült, de sokéves tapasztalattal a hátam mögött, azonban korántsem teljeskörű. Úgy tervezem, hogy én is folyamatosan ki fogom egészíteni, ahogy bővülnek a növényfajták a kertben, vagy ahogy bővül az én tudásom is. Ez egy alap kalendárium – jelenleg a saját kertemre adoptálva – de kiindulópontnak jó lehet bárki kertjéhez, ezért excel-ben töltöttem föl, hogy bárki letölthesse a saját gépére, és átírhassa, kiegészíthesse azt.

És hogy miért? Egyrészt szeretem rendszerben látni a teendőket, hiszen sokszor elfelejtem, például, hogy melyik növényt, mikor kell metszeni vagy vetni, így ezentúl elegendő lesz, ha csak előveszem ezt a kalendáriumot és rápillantok. Másrészről az előző évek tapasztalatai is jól beépíthetők ebbe a kalendáriumba, mi az, amit másképp csináljak, vagy éppen mi az, aminek jó volt az időzítése.

Még egy megjegyzés a kerti kalendárium használatához: mivel jól tudjuk, hogy két egymást követő évben sem azonosak az időjárási feltételek, ezért a naptárban jelölt dátumok, időszakok az időjárás függvényében változhatnak és változnak is. Idén például eddig nagyon enyhe a tél, ami lehetővé teszi például, hogy a metszési munkákat hamarabb elkezdjük, míg egy még kemény fagyokkal jellemezhető februárban ez kitolódhat márciusra, kérlek Titeket, ezt mindig vegyétek figyelembe a kerti teendők végzésekor.

A naptárban minden hónapot négy részre osztottam: 1-7, 8-15, 16-23, 24-31, vagyis nagyjából 4 hétre. Egy-két hét eltérés nem számít a kertben, tehát ezek nem kőbe vésett dátumok, inkább csak az időszakokat jelölik.

Természetesen a felsoroltaknál jóval több teendő lehet egy kertben, de minden kapálási, gyomlálási mozzanatot nem soroltam fel, az úgyis adja magát! 🙂

A kerti kalendáriumot letölthetitek innen. Minden visszajelzést szívesen fogadok, hogyan tehetnénk még jobbá, hasznosabbá!

2 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük