Zöldségeskert

Paprika-kísérletek

Minden évben magunk neveljük a palántákat, amiket a májusi fagyok elmúltával szoktunk kiültetni a konyhakertbe. Paprikák, paradicsomok, padlizsán, karalábé, brokkoli, kelbimbó szokott ilyenkor poharakba kerülni, és az egész folyamat a paprikák vetésével kezdődik. Az évek tapasztalata már megtanított, hogy a paprikának és a padlizsánnak hosszabb időre van szükségük a kifejlődésre, mint a paradicsomnak, ami másfél-két hónap alatt kiültetésre kész. Ezért a paprikát és a padlizsánt február 20-a körül szoktam vetni (ld. kerti kalendárium). Idén sikerült eltalálni a számukra ideális feltételeket, mert mostanra gyönyörűek lettek. Egy-két hete szoktatom őket a kinti feltételekhez: nappalra kikerülnek napos helyre, este be. Jó kis móka!

Most úgy néz ki, nem lesznek egyelőre fagyok, ezért a magaságyásokba próbaként (ha nem fagynak el, időt nyerünk vele, és hamarabb lesz termés) ma kiültettem 3 különféle paprikát és két padlizsánt. A képeken jól látszik, hogy szépen be vannak gyökeresedve, szép egészségesek és erősek.

Tavaly ősszel olvastam, hogy a paprikatöveket át lehet teleltetni, gondoltam, én is kipróbálom. Ősszel a fagyok megjelenése előtt felszedtünk cserépbe 3 tövet, és szobahőmérsékletű helyen teleltettük. A körülmények nem voltak számukra teljesen ideálisak, de csak ilyen helyet tudtunk nekik biztosítani. A tavasz elejére csupán egy tő maradt meg, erre már nagyon próbáltam vigyázni, hogy túlélje. A képek között látható, most milyen állapotban van. Úgy gondoltam, most már jobb lesz neki is kint a magaságyásban, így ma őt is kiültettem. Nagyon kíváncsi vagyok, fog-e teremni, és ha igen, vajon hamarabb-e, mint az ideiek. Majd beszámolok róluk!

Ők a kísérleti alanyok: egy ‘Táltos’, egy ‘Táborfalvai’ és egy Étkezési paprika néven futó, valamint két tő padlizsán
Padlizsán szépen begyökeresedve
A paprikának is szép egészségesek a gyökerei
A tavalyi, áttelelt paprikatő
Mindenki a helyén
Minden ágyás végébe vetettem sarkantyúka magot, szép lesz, ha lefut majd az ágyások oldalán, nem mellesleg védőnövény és ehető is

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük