Díszkert

Áldás hava

Beköszöntött július, régi nevén Áldás hava. Eleink, akik együtt éltek a természettel, nem véletlenül nevezték el így ezt a nyári hónapot. Sarlós Boldogasszony napján (2-án) megkezdődött az aratás, mely nem csupán az egyik legnagyobb munkát jelentette a közösség számára, hanem a gabona betakarítása jelentette számukra az Életet, hogy a szűkös téli hónapokban is jusson eledel a család és a közösség asztalára. Nem csak magukra gondoltak ilyenkor: egy kis területet aratatlanul hagytak, hogy jusson az ég madarainak és a jövő évi jó termés megalapozásának reményében is.

Ebben a hónapban a leggazdagabb, legbőségesebb a természet asztala: érnek a gyümölcsök, szedhetők a finomabbnál finomabb zöldségek. A kertben ilyenkor az öntözés adja a legtöbb munkát, és megkezdődnek a befőzések is. Az ekkorra teljesen kiürült kamra feltöltése volt régen az egyik legfontosabb feladat, hogy télen, a szűkös hónapokban legyen mihez nyúlni, ha megéhezik az ifjú nemzedék. Ha jobban belegondolunk, őseink egész nyáron azért dolgoztak, hogy amit lehet, begyűjtsenek, elraktározzanak télire. Manapság, amikor a modern házakban már kamra sincs, és bármikor bármit leemelhetünk az üzletek polcairól, ezt még elképzelni is nehéz.

A dísznövények is egyre jobban berobbannak júliusra, ezerszám ontják virágaikat, szorgosan gyűjtenek rajtuk a beporzó rovarok, ők még raktároznak, bennük még él az ősi tudás, nem irtotta ki a modern élet… A nap ezekben a hetekben jár legmagasabb égi útján, megerősítve a fényeket és a színeket: minden harsány, élénk, életigenlő.

Akárhányszor a kert felé visz utam, mindig megállok egy pillanatra (vagy gyorsan visszafutok a fényképezőgépért), gyönyörködni az éppen nyíló virágokban, valóban áldás ez a sok gyönyörűség és a munkánk nyomán feltámadó élet.

Pillangóvirág (Cosmos)
Díszcsorba
Dália
Réti füzény
Annabelle cserjés hortenzia
Annabelle hortenzia közelről
Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)
Fehér kasvirág
Rózsaszín cickafark
Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)
Kúpvirágok
Kúpvirágok és margaréták
Díszcsorbák és szarkalábak
Levendula
Nyári tobzódás
Mindenféle
Sásliliom

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük