Kirándulások

Évfordulós kerékpártúra

Idén egy hosszabb kerékpártúrával terveztük emlékezetessé tenni a házassági évfordulónkat, ez az útvonal már igen régen be volt nekünk tervezve, de valahogy mindig elmaradt. Sikerült pont május 26-ra időzítenünk, bár egészségileg még nem jöttem teljesen rendbe, ennek ellenére nagyon vágytam rá. Péntek reggel – miután a lányok elmentek az iskolába – indultunk, először a kerékpárúton be Esztergomba, majd a Mária Valéria hídon át Párkányon keresztül, Garamkövesd. Garamkövesd előtt megálltunk egy pillanatra a Garam hídján, ilyen bővizűnek még sosem láttuk a folyót. Garamkövesd központjában Helemba falucska felé fordultunk, végig a Duna mentén, a Helemba-hegy kiálló sziklái alatt, melyeket sokszor megcsodálunk otthonról, a folyó túlpartjáról. Itt voltunk legközelebb a Csendhajlékhoz…

Garam
Járgány a Garam hídján

Helembán meglestük az „őshonos” struccokat, így pihentünk is és némi energiát is vettünk magunkhoz, majd elindultunk és a falu végén az új Ipoly hídon tértünk újra vissza Magyarországra, Ipolydamásdra. Itt nem mentünk be a községbe, csak a szélét érintettük, Szob felé vettük az irányt. Innen már kerékpárút vezet végig a Dunakanyaron, viszont mi ezt csak némi kerülővel találtuk meg. Gyönyörű fás részeken visz a kerékpárút Zebegény felé, végcélunk ez volt, bár némileg túl is mentünk rajta. Zebegényben végigtekertünk a híres napraforgó-házak utcáján, majd pihenésképpen elnyaltunk egy fagyit is. Hazafelé ugyanazon az útvonalon tekertünk, amelyen érkeztünk.

Garamkövesd és Helemba között
Struccok vagy emuk Helembán
Mindenhol vigyáznak ránk (Helemba)
Az új híd az Ipolyon – még nincs megnyitva a forgalom előtt
Határ
Az Ipoly is áradt
Ipolydamásdi körforgalom
Napraforgó-házak (Zebegény)
Napraforgó-házak (Zebegény)
A jól megérdemelt fagyi
A legszebb – pillantás a hídról

Így összességében 59 km-t tettünk meg, bruttó 6, nettó 4,5 óra alatt, testileg igencsak kifáradva, de lelkileg annál jobban feltöltődve sikerült megünnepelni az évfordulónkat, csak így kettesben, csendesen. Erre azonban minden bizonnyal örökké emlékezni fogunk.

Évfordulós csokor a piacról, egy nénitől

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük