Díszkert

Növények a kerti tó környékén

A tavunk egy hatalmas almafa helyén épült, aminek a kivágásával egy nagyjából 80 négyzetméteres területünk szabadult fel. Minden fakivágás nagyon ellenünkre van, ezen is jó pár évig dilemmáztunk, és mindig kapott egy újabb évnyi esélyt a termésre, de sajnos nem élt vele. A helyére a kerti tó mellé sok-sok növényt terveztem, és helyette 4 fát ültettünk csak ide.

Az ültetendő fák tervezésénél az egyik szempont az volt, hogy gyorsan növő legyen, ha lehet, akkor örökzöld, és több közülük legyen oszlopos növekedésű a legjobb helykihasználás miatt. Emellett a szempontok mellett volt egy kívánságlistám is, vagyis azok a fák, amiket mindenképpen szeretnék a kertünkbe telepíteni. Sajnos ez a lista elég hosszú, és a fenti szempontoknak sem nagyon felelnek meg a rajta szereplő fák. Ezért igyekeztem összehozni a szempontokat, és megnézni, hogy például a kívánságlista fájából van-e oszlopos növekedésű. A kiválasztást egy nagyon hosszú internetes kutakodás előzte meg, így esett a választás az alábbi fákra:

  • oszlopos japán díszcseresznye (Prunus serrulata ‘Amanogawa’): oszlopos, gyorsan növő (40-70 cm-t nő évente), de nem örökzöld, kívánságlistás,
  • himalájai nyír (Betula utilis ‘Jacquemontii’): gyorsan növő, nem oszlopos, nem örökzöld, kívánságlistás, hófehér törzse miatt nagy díszítőértékkel bír, a közönséges nyírekkel ellentétben idősebb korában sem repedezik a kérge,
  • páfrányfenyő (Ginkgo biloba ‘Menhir’): oszlopos, lassan növő, nem örökzöld, a páfrányfenyő oszlopos, törpe változata, szintén kívánságlistás, elsősorban szép őszi lombszíne és élettani hatása, ősi származása miatt,
  • oszlopos feketefenyő (Pinus nigra ‘Green Tower’): oszlopos, lassan növő, örökzöld, szintén kívánságlistás, kifejlett korában gyönyörű, karcsú, tömött, sűrű koronájú fenyő lesz
  • simafenyő (Pinus strobus): alapfajtája, örökzöld és gyors növekedésű, ugyan hatalmasra nő, de majd kordában tartjuk, ez a fenyőfajta nagyon-nagyon kívánságlistás volt. Ezt nem a tó közelébe ültettük, hanem kicsit távolabb.
oszlopos feketefenyő
Oszlopos feketefenyő ‘Green Tower’
simafenyő
Simafenyő

Ez az öt fa került most elültetésre, persze a kívánságlistán még maradtak néhányan… A fák közé kerültek még cserjék is, szintén a kívánságlistáról: egy japán szentfa (Nandina domestica ‘Obsessed’), ami szintén örökzöld, de csak 1-1,5 méteresre nő, csodálatos színekben pompázik és egy kikeleti bangita (Viburnum bodnantense ‘Dawn’), ami a téli szürke napokat teszi majd színesebbé igen korán nyíló és nagyon illatos virágaival. Az idei nagy felfedezéseim a bangiták, igénytelen, hálás, ugyanakkor gyönyörű növények, többet kellene belőlük telepítenünk!

kikeleti bangita
Kikeleti bangita hervadó virággal – még nem a helyén

Átültettünk még a tó partjához egy kúszó kecskerágót, ami kinőtte az eddigi helyét, most 6 éves, nagyon bízunk benne, hogy kibírja az átültetést. Egyébként ez a fajta is örökzöld, nagyon szép, nagyon szeretem.

Az előtérben a japán szentfa, háttérben a kúszó kecskerágó

A tó köré közvetlenül lágyszárú évelőket ültettem: mocsári hibiszkuszokat, különféle sásliliomokat, tollborzfüvet, fáklyaliliomokat, réti füzényt, vörös alangfüvet, gyapjas tisztesfüvet. Ide kerülnek majd a rózsanád (kanna) tövek is, de ezek nem évelők. Tervezek még télizöld (kis) meténget, amit a kövek tetején fogok végigfuttatni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük