Díszkert

A kerti tó előkészületei

Ahogy írtam Nektek az újévi első bejegyzésemben, idén igen nagy feladat elé állítottuk magunkat, mert sok-sok éves nagy álmunk fog előreláthatólag megvalósulni: kerti tavat alakítunk ki.

Az előzményeket a hivatkozott bejegyzésben találhatjátok, de itt is összefoglalom: eddig nem igazán volt olyan hely a telkünkön, ahová beleláttuk volna a tavat, ezt a helyet az adta meg, hogy egy nagy almafa sorsáról döntöttünk, és hosszas vívódás után a kivágása mellett határoztunk. (Természetesen legalább 5 fát fogunk helyette ültetni, ahogy ez nálunk már megszokott 🙂 ) Így felszabadult egy nagyjából 10*8 méteres, azaz 80 négyzetméteres terület (bruttó, hiszen ebben már van ágyásrészlet, belógó falomb, stb.), így eljött az ideje a tervezésnek. De mielőtt ebbe belevágtam volna, a nagyobb feladat a férjemre hárult, hiszen ki kellett vágnia az almafát.

Ezen a tavaly októberi képen látható a kivágandó almafa: a képen a jobboldalon lévő

El is kezdte már február elején előbb a kisebb, majd nagyobb ágak ledarabolásával:

2023. február 10-én így álltunk
Jó sok fa jött ki belőle

Majd megkezdődött a törzs kivétele is, ez nagyon nehéz volt, jó sokáig tartott, hiszen óriási gyökerek tartották ezt a fát:

2023. február 20.
2023. február 24: kint van!!

A kerti tó és a körülötte lévő terület megtervezése már hosszú hónapok óta zajlott a fejemben, aztán megpróbáltam számítógépes tervezőprogramot keresni a feladatra. Találtam is az interneten jónéhányat, de mivel teljesen ismeretlenek voltak, nem szerettem volna húzni az időt azzal, hogy még az(ok) használatát is megtanuljam, így maradt a jó öreg papíros-vonalzós módszer. Két A3-as lapot összeragasztottam, és 1m*1m-es négyzetrácsokra osztottam a lapot (1 méternek 4 cm felel meg a lapon). Bejelöltem a két fát, ami behatárolja ezt a területet, a meglévő ágyást, és többszöri változtatással ilyen alakúra terveztem a tavunkat, mely nem lesz túl nagy, hiszen kell még a hely a sok-sok tervezett új növénynek is:

A tó rajzában a kivett almafa fatörzse van jelölve

Eredetileg egy patakszerű „nyúlványa” is lett volna a tónak, ami a tyúkólról lejövő esővizet is bevezette volna a tó sekélyebb nyúlványába, mintegy patakszerűen, ezen pedig egy kis híd ívelt volna át, hogy közlekedni azért tudjunk, de végül erről lebeszéltem magam, mert nem szeretném, ha giccsbe hajlana a kertünk kialakítása. A kevesebb itt is több – mint az élet más területein is vallom. Így ezt a nyúlvány részt levágtam, és maradt a terven látható alaprajz.

Sokan csinálják úgy, hogy a tóból kikerülő föld egy részéből (vagy egészéből) sziklakertet alakítanak ki a part mellett, ezt én is jó ötletnek tartom, annál is inkább, mivel tavaly a magaságyások miatt szét kellett szednünk a kis sziklakertünket, amit át is telepítettünk egy másik helyre, de ez nem igazán jó hely a számára, részben mert túl árnyékos, részben mert kissé útban is van. Úgyhogy ezt a sziklakertet áttelepítjük és megnagyobbítjuk a tó partján.

Február utolsó napján meg is kezdtük a tó kiásását:

Folytatása következik…

Egy hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük