Díszkert,  Zöldségeskert

Új év, új tervek

Boldog Új Évet kívánok mindenkinek, köszönöm, hogy idén is velem tartotok!

Ilyenkor szokatlanul meleg időjárással köszöntött be az új év, sok helyen az országban 10 C, sőt egyes helyeken 15 C fok fölötti fokokat is mértek. Nálunk, itt északon nem volt, nincs ilyen meleg, de még így is jócskán az átlag fölött vagyunk. (Emlékszem, 6 éve, amikor ilyentájt átvettük a házunkat, -20-23 C fokok voltak hetekig, vastag hóborítással, nehéz hetek voltak, miközben festeni kellett a falakat, fűteni és előkészíteni a házat a február eleji költözésre. A fokföldi ibolyákat például hihetetlenül gyorsan költöztettük: autóba gyorsan be, majd itt ki, és gyorsan be a házba, mégis megfagytak a leveleik. Hol vagyunk most ettől az időjárástól?) Pedig kellene a hideg is (az egerek még mindig vígan vannak), a hó is (hogy a hóolvadás során a talaj mélyebb rétegei is töltődjenek vízzel). Persze ezt nem mi befolyásoljuk, vagy mégis??

Ugyan a természet lassacskán már ébredezik, a csatolt képeken látszik, hogy már megjelentek a fekete hunyor virágai és a hóvirágok is kibújtak, sőt a jácintok hegyei is látszanak már, mégis ez az időszak még a természet és a kert pihenőideje. Ilyenkor még nincs munka a kertben, ám az én fejemben annál inkább! Terveződnek az idei kert körüli teendők, új tervek vannak kialakulóban. Hiszen február vége felé kezdődik a szezon, persze ekkor még csak idebent a palántázással. Úgyhogy most van itt az ideje a vetőmagok leltározásának, válogatásának (mi az, amiből maradt tavalyról, miket kell beszerezni), majd a beszerzendő vetőmagok listájának az összeállításának. Ezután következik a beszerzés.

Ahogy már tudjátok, ősszel 5 magaságyást készítettünk, idén először ültetünk, vetünk ezekbe, nagyon kíváncsi vagyok a majd ezekbe ültetett növényekre, a hozamokra, a tapasztalatainkra. Terveim szerint – mivel meleg, árnyékmentes, napsütötte helyre kerültek – ide hamarabb tudunk majd veteményezni, mint a konyhakertbe, hiszen itt hamarabb felmelegszik a talaj, és védettebb az egész mikroklíma.

Tervezem egy éves kalendárium összeállítását, amiben igyekszem összeszedni az összes kerti teendőt (legyen az díszkert vagy zöldségeskert) dátumokkal, időszakokkal ellátva, hogy ezzel is segítsem a jobb előretervezhetőséget, és a munkák jobb elosztását. Persze van, amikor nem lehet a munkákat elosztani, amikor azok dömpingje van! 🙂 Ezt szívesen megosztom majd veletek is, ha hasznos lehet 🙂

Nagyon nem szeretünk fát kivágni, pláne, ha idősebb, vagy termő fáról van szó, így hosszas, évekig tartó dilemma előzte meg az egyik nagy almafánknak a tervezett kivágását is. Azért jutottunk erre a döntésre, mert akárhogy metsszük, gyakorlatilag alig terem. Minden évben bíztunk benne, hogy majd biztos ebben az évben megmutatja, mennyit tud teremni, de ez minden évben elmaradt. Aztán elengedtük a termést, és azt mondtuk, hogy a lombjáért, árnyékáért, az ősszel lehulló leveleiért (ami a konyhakerti mulcs nagy részét biztosítja) mégis megtartjuk. Most viszont mégis arra hajlunk, hogy kivágjuk, így egyrészt a mellette lévő gyümölcsfáknak adunk esélyt a megerősödésre, másrészt a felszabaduló helyre tudunk sok-sok új növényt is ültetni. Sőt, ha sikerül, nagy fába vágjuk a fejszénket, és egy kerti tavat is ki fogunk alakítani a helyén. A kerti tó már több tízéves tervünk, eddig még nem volt idő/hely/bátorság belevágni, remélem idén megugorjuk ezt! 🙂

Készül még egy csobogó az árnyékos ágyásban, amit tavaly augusztusban mutattam, és annak az ágyásnak a nagy része is még beültetésre vár, fogom ezt is mutatni.

És mindezek mellett mennek a szokásos kerti munkák, igyekszünk visszaépíteni a konyhakert talaját (a tavalyi bolygatás után ez akár évekbe is beletelik), és igyekszünk még többet tanulni, fejlődni a permakultúrás elvek, ásás és kapálás mentes kertek, ágyások kialakítása terén.

Fekete hunyor (Helleborus niger „Praecox”)
Hóvirágok készülőben

Egy hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük