Zöldségeskert

Tél alá vetés

A címben említett fogalom számomra teljesen új volt, amikor pár éve találkoztam vele. Azt hiszem akkor, kb. három évvel ezelőtt ültettünk először fokhagymát ősszel, mivel nekünk a tavasszal ültetett fokhagyma sosem sikerült, vagy egyszerűen eltűnt a talajban, vagy kisebb fejek lettek, mint amekkora gerezdeket elduggatunk. Így azt gondoltuk, egy próbát megér, és valóban sikerült némileg nagyobb fokhagymákat termelnünk, bár ezek még mindig jóval elmaradnak a jónak mondhatótól.

Idén ahogy elkészültek a magaságyások, a fokhagymát is abba ültettük, hiszen akkor a kert még nem volt olyan állapotban, hogy bármit is beleültessünk, másrészt pedig ez is egy próba, hátha végre sikerülne igazán normál méretű fokhagymát „előállítanunk”.

Most olvastam valahol, hogy régen szokás volt tél alá zöldborsót is vetni, és ezt mindig Erzsébet napon végezték nagyszüleink. Erre a célra kifejezetten a kifejtőborsót ajánlották, de az nekünk épp nem volt itthon, így úgy gondoltam, teszek egy próbát Zsuzsi fajtájú velőborsóval, szintén magaságyásba vetve. Azt mondják, így sokkal hamarabb lehet borsótermés, és sokkal erősebb töveken nagyobb lehet a hozam is. Meglátjuk, majd beszámolok a végeredményről tavasszal 🙂

Még október folyamán vetettem két sor fejessalátát is, szintén próbaképpen. Viszonylag jól kelt, de kellene rá a meleg, mert csak lassan nő. Hiába, ennek nem most van itt az ideje!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük