Zöldségeskert

Magaságyások

Ígértem, hogy írok még a magaságyásokról, amiket most készítettünk. Messziről kezdem 🙂 .

Amikor megvettük ezt a házat, egy viszonylag nagy terület már le volt térkövezve a ház előtt. Ez egyrészt praktikus, ahogy az előző tulajdonosok is gondolták, mert esőben nem kell térdig a sárban botladozni, másrészt viszont nekünk nagyon nem volt ínyünkre már akkor sem. Az eltelt 6 év alatt sokat gondolkoztunk rajta, hogy mit kellene vele kezdeni, mert az óriási térköves terület nyáron nagyon felmelegszik, és ontja a meleget, és szerintünk nem is szép. Mi nem vagyunk hívei a mindent betonozzunk vagy térkövezzünk le mozgalomnak, sőt életünk során már nagyon sok betonfelületet megszüntettünk az előző telkeinken is. Szeretjük a zöldet, minél több, annál jobb, nem baj, ha ősszel falevelet kell takarítani, vagy füvet kell nyírni, nekünk ez nem gond. Viszont mindig volt előrébbvaló feladat ennél, ezért ez mindig elmaradt, na meg nehéz is egy már szépen lerakott térkő megszüntetéséről dönteni – valljuk be. Pár helyen már egyet-egyet kiemeltünk az évek során, oda futórózsákat ültettünk, sok-sok cserepes növényt is elhelyeztünk rajta, illetve mindenhol hagytuk, hogy ráfussanak a növények a környező ágyásokból: bokrok, kakukkfű, stb. hogy ezzel is törjük az óriási betonfelületet.

A feladatot tehát mindig elodáztuk, mondván, majd a csatornázás után döntünk róla, akkor úgyis fel kell szedni a térkő egy részét. Ez a pillanat most jött el, túl vagyunk a csatornázáson (ld. korábbi bejegyzés), közben egyre többször merült fel bennünk a magaságyások gondolata. Több szempontból is: egyrészt milyen jól megtörnék a magaságyások ezt a hatalmas beton felületet, másrészt egyre nagyobbak a gyümölcsfák a zöldségeskertben, amelyek alatt egyre nehezebb bármit is megtermelni, a zöldségek a napos helyeket kedvelik, a fák pedig árnyékolnak is, és még a nedvességet is elszívják. Így a döntés megszületett: magaságyásokat készítünk! Alapos mérés, számolás után végül 5 db 2m * 1m -es, 60 cm magas magaságyásokat terveztünk fából. Először azt gondoltuk, megrendeljük, de a kapott árajánlat után inkább magunk készítettük el, így nem csak olcsóbban kijöttünk, hanem sokkal hamarabb is készen lettek. Nagyon büszke vagyok a férjemre, aki kb. két hét alatt (munka után) el is készítette őket.

Lefestettük, kibéleltük (az oldalait fóliával, hogy ne korhadjon el olyan hamar, az alját pedig geotextíliával, hogy a víz ne mossa ki a földet), aztán jöhetett a feltöltés! Alulra nagyobb ágakat tettünk, majd még nem teljesen lebomlott komposzt, majd termőföld – épp jól jött a csatornázásból kimaradt föld! Tavasszal még teszünk majd rá komposztált szarvasmarhatrágyát és komposztot, és mulcsolni is fogjuk, hogy mindig visszapótoljuk a kivett tápanyagot, illetve nedvesen tartsuk a talajt. Már elültettük bele a fokhagymát tél alá, és egy kis salátát, bár ez utóbbit már valószínűleg későn. Nagyon várom a tavaszt, hogy teliültethessük és kipróbálhassuk működés közben is! Időnként majd beszámolok az eredményekről!

Egy hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük