Zöldségeskert

Mérgezett föld // új utakra léptünk a veteményesben // eddigi tapasztalatok

Annak, aki még nem látta, de kertészkedik, kertet tervez művelni, jó szívvel ajánlom a Mérgezett föld c. dokumentumfilmet, hiszen a talajjal kezdődik minden. Sajnos keveset gondolunk rá, pedig innen indul ki az élet, tehát a talajra nem csak a vetés és aratás, növénytermesztés színhelyeként kell gondolnunk, hanem szerves részének, ahogy Gyulai Iván is megjegyzi a filmben. Csak egészséges talajban nőnek egészséges növények. A filmben bemutatják a jelenleg alkalmazott műtrágyázott, szántott szántóföld, és az évek óta nem szántott, nem műtrágyázott, szerves trágyával rendszeresen ellátott talaj közti különbséget is.

Eddig mi is a szüleinktől örökölt, „hagyományos” módszereket alkalmaztuk a kertünkben, azzal a kitétellel, hogy a tavaszi lemosó permetezést leszámítva, nem permetezzük a gyümölcsfákat, és a lemosást is olyan szerrel végezzük, ami ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett. A kertet korábban egybeszántottuk, általában ősszel, majd gereblyéztünk, vetettünk, de utakat nem alakítottunk ki a sorok között, így tapostuk a sorok közeit. Tavalytól viszont – a sok-sok ebben a témában olvasott könyv, hallgatott előadás nyomán – szemléletet kezd(t)ünk váltani.

A zöldséges kertben ágyásokat alakítottunk ki, melyeket méretüknél fogva csak a köztük lévő utakról gyomlálunk, így nem tapossuk a talajt, és elkezdtünk mulcsozni. Tavasztól a kikelt zöldségek sorai között (mindennel, ami elérhető volt: falevél, széna) takartunk, ősszel pedig a kitakarított ágyásokat a gyümölcsfák lehullott leveleivel borítottuk be. Idén tavasszal innen fogjuk folytatni, bár vannak bennünk kérdések.

Az eddigi, egyéves tapasztalataink elég jók, szépen termettek a növények, volt, melynél szembetűnően többet szüreteltünk, mint a korábbi években (pl. paprika, paradicsom, uborka, a petrezselyem és sárgarépa is sokkal hosszabb, egyenesebb gyökereket hozott, mint az előző években), pedig az ágyások kialakítása miatt kisebb területünk volt (az utak sok helyet elvettek). Viszont az ágyásokba sokkal kisebb sortávokat lehet hagyni, hiszen nem kell közéjük belépnünk, így kisebb helyen több növény növekedhet.

Igyekszem időről-időre beszámolni majd a tapasztalatokról, már nagyon várjuk, hogy folytathassuk idén!

#permakultúra #veteményes #konyhakert #zöldségek #ágyásokkialakítása #mulcsolás #talajtakarás #ásásnélkülikert #ágyások

Mérgezett Föld - Poisoned Soil - Documentary - Dokumentumfilm -

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük