Zöldségeskert

Luffatök 2. rész

Ma gondoltam egy nagyot, és bár van benne némi kockázat, kiültettem a luffatököket a konyhakertbe. Már néhány hete, amikor jobb idő volt, kitettem őket a szabadba, védett helyre (éjszaka is kint maradtak már az utóbbi pár napban). Mostanára viszont már kezdtek rosszul kinézni, felélték a poharakban lévő tápanyagot, úgyhogy jobbnak láttam őket kiültetni.

Először megépítettem nekik a „futtatóállványt”, majd a lábaihoz ástam a gödröket, amiket alaposan feltöltöttem szerves (tyúktrágyás) komposzttal. A tökfélék tápanyagigényes növények, bármennyit elviselnek belőle.

Néhány eddigi tapasztalat a luffatökök termesztésével kapcsolatban:

  • az előzmények itt olvashatók, a magokat február 4-én ültettem el, mert azt olvastam, hogy a luffatök hosszú tenyészidejű növény, és csak akkor érik be nálunk, ha időben elvetjük a magokat, már februárban. Az én tapasztalatom az, hogy ez korai, mivel a tökök igen gyorsan fejlődnek, nőnek, és ugyan csak 3-4 hét alatt bújt ki az összes mag, de utána nagyon gyorsan növekedésnek indultak. Egy idő után – bár tettem melléjük karót – úgy megnőttek, hogy nem tudtam, hová vezetgetni a szárakat. Hozzáteszem nálam nem üvegházban voltak, hanem szobai körülmények között, déli fekvésű ablakban.
  • Már áprilisban virágokat hoztak a növények, de ezeket nem volt, ami beporozza, így le is estek. Mikor kitettem őket az erkélyre, akkor valószínűleg megoldódott ez a probléma, mert az egyiken két kis terméskezdemény is lett mostanra.
  • Szóval, jövőre ráérek február végén vagy március elején elvetni a magokat :).
A luffák március közepén

Folyt.köv.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük