Otthon

Fermentálás

Ahogy sokan mások, én is mindig nyitott vagyok az olyan dolgok felé, melyek az egészségünk megőrzése irányába mutatnak. Ezért tartom jónak a kovász használatát az élesztő helyett (azért élesztőt is használok), és újabban sokat olvastam a fermentálásról is. Annak, aki esetleg nem ismeri, a fermentálás egy olyan folyamat, melynek során tejsavbaktériumok általi savanyítás történik. Nem egy újkeletű dolog, elődeink sokat alkalmazták. Így készül hagyományosan a savanyú káposzta például, de bármi mást – meglepően sok mindent – lehet fermentálással savanyítani. A dolog nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, hiszen semmi más nem kell hozzá, csak savanyúság-alapanyag, só és víz.

Azt mondják, hogy a kezdők először egyféle zöldségfélét fermentáljanak, de én szeretem a kihívásokat, így a vásárolt fehér káposzta mellé összeszedtem, ami még a kertben termett: céklát, lilahagymát, fokhagymát és sárgarépát. Ezeket összedaraboltam, lereszeltem, összekevertem őket, kis, 7 dl-es üvegekbe rendeztem őket. Adtam hozzájuk babérlevelet, borsot, köménymagot. Készítettem 2%-os felöntőlé (forralt és visszahűtött víz, 20 g só – nem jódozott, mert az nem tesz jót a baktériumoknak). Készítettem azért két üveggel tiszta káposztából is. Most lettek kész, így néznek ki:

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük