Zöldségeskert

Magfogás

Ahhoz, hogy egy konyhakertben teljes legyen a körforgás, a magok megszedése, a magfogás is hozzátartozik. A fenntarthatóság egyik eleme ez is: nem a sokszor messziről utaztatott, nemegyszer vegyszerekkel kezelt, üzletben vásárolt vetőmagokat kellene használnunk, hanem aminek csak tudjuk, megszedni a magját. Ezen a téren nem állok túl jól, van még hová fejlődni és szélesíteni a kört. A korábbi években általában a tökfélék magjait szedtem csak meg (és persze sok-sok virágmagot, de az egy teljesen más terület), sütőtök magot szinte soha nem vásároltam, és a többi fajtát is csak akkor, ha a kertben már nagyon összekereszteződtek. Idén tovább bővítettem a magfogás körét, ugyanis kora tavasszal nem ettük meg az összes tavalyi póréhagymát (mi bent szoktuk hagyni őket a földben télre, így akár még januárban is van vitaminforrásunk), és felmagzott. Örültem is neki, meghagytam, azzal a céllal, hogy majd megszedem a magjait, így egy lépéssel megint közelebb juthatok a „teljes” fenntarthatóság felé.

Őszinte leszek: sokkal egyszerűbb megvenni a magokat az üzletben! 🙂 Nem is túl drága, a megszedett magokkal pedig még sok a vesződség: meg kell tisztítani, „kibújtatni” a héjából, ami elég macerás. Többféleképpen próbáltam, de még nincs meg a tuti módszer! Ha tudtok erre valamilyen egyszerű módszert, akkor ne tartsátok magatokban! 🙂

A póréhagyma magfogáson felbuzdulva, megszedtem a bazsalikom magjait is, bár azok kifejtése még várat magára. Most nagyon érdekel ez a téma (is), úgyhogy biztos, hogy jövőre megpróbálkozom a többi zöldség (pl. paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, stb.) magjainak a megszedésével is!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük