Otthon

Narancslekvár

Most fut a Spektrum Home-on a River Cottage Ausztrália sorozat, sajnos csak későn kapcsolódtam be, a 3. évad végén (de tervezem, hogy visszanézem majd az egész sorozatot). Egy nagyon inspiráló, jó szemléletű műsor, ahol egy séf, Paul West épít egy önellátó tanyát, majd főz a megtermelt terményekből mindenféle finomságot.

Egyik este narancslekvárt főzött, és bár ez nálunk még soha nem szerepelt a karácsonyi menüben, muszáj volt kipróbálnom (mondom én, hogy inspiráló a fickó 🙂 ).

A narancslekvár főzés lépései képekben, és a végeredmény:

Először alapos mosás után, megfőzzük a narancsokat egészben, 1,5-2 h alatt. Akkor van kész, amikor a villa ellenállás nélkül beleszalad a gyümölcsbe.
Egy tányérral érdemes lesúlyozni a narancsokat, hogy ne jöjjenek fel a víz felszínére.
Ha megfőttek a narancsok, kiszedjük őket a főzővízből, ám azt nem öntjük ki, mert ebben fogjuk főzni a lekvárt is.
A narancsokat félbevágjuk, kanállal kikaparjuk a belsejüket, és a gyümölcshúst apróra vágjuk, vagy kézzel szétszedegetjük. (A filmben nem tették bele a lekvárba a gyümölcshúst, hanem azt belecsavarták egy gézanyagba, és azt tették bele a főzőlébe).
A narancs héját vékony csíkokra vágjuk, és az is megy a lekvárba, a pektin miatt. (Én nem vágtam bele az összesnek a héját, csupán a felét tettem bele).
Itt már szépen fődögél a lekvár, a gyümölcshúson és a héjon kívül került még bele cukor (nálam 7 db gyümölcshöz 500 g, de ez a mi ízlésünknek túl édes lett, legközelebb sokkal kevesebbet fogok beletenni), és mennyiségtől függően fél-1 citrom leve – a citromsav miatt.
Íme a végeredmény 🙂

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük