Csendkuckó

Tavaszi terítő készítése

Végre-végre, közeledik a tavasz, a napokban már az időjárás is megsejtette: nincs már messze a jó idő! Korábban már írtam róla, hogy elhatároztam: minden évszakra készítek az étkezőasztalunkra évszaknak megfelelő futót. A nyári, téli, és őszi már elkészült az utóbbi években, a tavaszi mostanáig váratott magára. De tegnap végre ezzel is elkészültem!

Mutatom lépésről-lépésre:

Először is kiválasztottam a színeket: pasztell, zöld-virágos, világosabb zöld epres, ezek mind a tavaszt idézik számomra. Összeállítottam, így megkaptam ezt az alapot (inkább keskenyebb hosszabbat szerettem volna, de a középső anyagból csak ennyi volt, így egy kicsit szélesebb-rövidebb terítőm lett, mint a megszokottak):

Mivel virágos terítőt szerettem volna készíteni, ezért elkészítettem a virágokat: kivágtam őket, egyoldalú ragasztófátyolra vasaltam az elemeket (így könnyebb vele utána dolgozni, keményebb a széle, nem rojtolódik). Majd sűrű cikk-cakk öltéssel összevarrtam a virágokat.

Utána elrendeztem őket a terítő-alapra, itt nyugodtan lehet vele játszani, többféle variációt kipróbálni, hogy mutatnak a virágok a legjobban:

Én is számtalan változatot kipróbáltam, végül erre esett a választásom:

Ezt követően, szintén cikk-cakk öltésekkel felvarrtam a helyükre a virágokat, ezzel készen lett a terítő előlapja:

A következő lépésben kiszabtam a megfelelő méretű flízt és hátlapot (ez utóbbinál általában újrahasznosítok valamilyen rég nem használt anyagot, vagy olyat, ami másra már nem lenne jó, mert például kifakult a színe). A három réteget egymáshoz férceltem, hogy a tűzésnél ne csússzanak el egymáson. Ezt a lépést eleinte mindig kispóroltam, de rájöttem, nem szabad, mert utána csak bosszankodom amiatt, hogy meggyűrődik tűzés közben az anyag.

A virágokat körbetűztem a körvonaluk mentén, a belső téglalapot pedig árokban. A sötétzöld részt tűztem meg csak szabad gépi tűzéssel, azért jó látni, hogy fejlődöm, egyre szebb lesz, azért persze tudnék benne hibát is mutatni  🙂 . Utolsó lépésként körbeszegtem a terítőt, itt is egy sötétebb zöld, de egyszínű anyagot választottam. Ilyen lett:

Itt pedig már a helyén:

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük