Zöldségeskert

Idén is lesz segítségünk!

Valahányszor elmegyek a magaságyások mellett, mindig a szemembe tűnik ez a képződmény az egyik magaságyás belső falán. Messzebbről úgy néz ki, mintha egy meztelencsiga lenne, de közelebbről megnézve egészen másról van szó. Ez a képződmény nem más, mint az imádkozó sáska, más néven ájtatos manó (Mantis religiosa) petecsomója, kokonja, és amikor ez tudatosult bennem, nagyon megörültem neki! Az imádkozó sáskák ugyanis ragadozó rovarok, biztosan Ti is tapasztaltátok már, (ha pedig nem, tavaly nyáron sok videót lehetett erről látni kertészeti csoportokban) hogy a poloskákat is előszeretettel fogyasztják, így segítenek nekünk a kertben. És mivel igen nagy az étvágyuk, számos kártevőt elfogyasztanak az életük folyamán.

Az imádkozó sáskák nyár végén párosodnak, és ezeket a petecsomókat az ősz folyamán helyezik el a nőstények, melyek a szabadban telelnek át. Ahogy jön a tavaszi felmelegedés, a lárvák úgy bújnak elő a kokonból, és hasonlóan néznek ki, mint a felnőtt példányok, csak még nincs szárnyuk.

Úgyhogy, ha ilyen képződményt, petecsomót láttok a kertetekben, ne bántsátok Ti sem, örüljetek neki, hiszen kertünk igen hasznos védelmezői kelnek majd ki belőlük. Ha pedig véletlenül a lakásba került (pl. tűzifával, fenyőfával), akkor minél hamarabb tegyétek ki a szabadba, mert ha a melegben kikelnek a lárvák, gyorsan elpusztulnak, ugyanis nem lesz mivel táplálkozniuk.

Sőt, segíthetünk is nekik petelerakó helyeket létrehozni: előszeretettel teszik a rovarok a petecsomóikat például kéreg alá, így ha tesztek ki a kertbe kérges farönköket, azzal segítetek nekik a szaporodásban.

Annyira csodálatos a természet! Megjelentek a zöld vándorpoloskák, valamint az ázsiai márványos poloskák a kertjeinkben, jelentős károkat okozva főként a paradicsomtermésben, majd eltelik két-három év, és megjelennek, felszaporodnak azok a rovarok, amelyek elpusztítják őket, helyreállítva ezzel az ökológiai egyensúlyt. És nekünk csak ki kell várnunk!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük